17 Şubat 2012 Cuma

Taraf Gazetesinin Logosu

Taraf gazetesi Logosu

"Taraf" MI? "ARAF" MI?

Bu gün üstat Bülent Erkmen le ilgili nette birşeyler incelerken,
Taraf gazetesinin tasarımını ve logosunu da kendisinin ve ekibinin yaptığını gecikmeli de olsa öğrenmiş bulunuyorum.

Öğrencilik yıllarımdan beri nerde bir bülent erkmen çalışması görsem incelmekten kendimi alamam.
Taraf Gazetesinin sitesine baktım ve ilk dikkatimi çeken logo çalışması oldu.
Her halde mesleğim gereği logo çalışmalarına özel bir ilgim olduğundan.

Taraf Gazetesinin logosunda ilk dikkatimi çeken Baş harfinin"T" normal bir karakterle yazılmışken "araf" harflerinin italik yazılması oldu.Bilindiği gibi italik yazı, genellikle sözcüğü yada sözcük gruplarını yazı bloğundan ayırmak ve öne çıkarmak için kullanılır.

Bülent Erkmen in logo çalışmalarını incelediğimde; logoları genellikle Typographic çözümler şeklinde olmakla birlikte esprinin sözcüğün anlamında veya onu oluşturan harflerin grafiksel özelliklerinin çağrışımları üzerine kurulduğudur.Bülent Erkmen biçimin işlevin önüne geçmemesi gerektiğine inananlardan da ayrıca.

B. Erkmen, "Taraf" logosunda italik yazı karakterinin kullanış biçimiyle espriyi yakalamış. Yalnız burada, mantıken logonun bütün harflerinin italik olması beklenirken; yalnızca "araf" harflerinin italik yani sağa eğimli olması asıl dikkat edilmesi gereken nokta kanaatimce.İtalik karakterin yalnızca "araf" harflerinde kullanılması,vurguyu da bu harflere çekiyor haliyle.Salt biçimsel kaygılarla harfleri italik yazmadığını yazmayacağını B. Erkmeni ve işlerini bilen bilir...

Vurgu "Taraf" sözcüğünde değil "araf" sözcüğündedir.Bu durumda "Taraf" ın bir taraf olmadığı  aksine "araf"  arada kalmış araf=arada olduğu şeklinde ironik bir anlam öne çıkıyor.

Üstadın daha önce Galatasaray ın 100 yıl logosunda aslan figürünün kuyruğunu "fb" (bir fenerli olarak) şeklinde tasarlayarak  gizli bir espri yaptığını hatırlarsınız.

Bu logo da benim dikkatimi çeken noktaların birtek benim açımdan mı böyle göründüğünü, yoksa üstadın muzip ve eleştirel yanının bir yansıması mı olduğuna sizler karar verin :)
 -----------------------------------------------

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder